skip to Main Content

Vad är Happy Aikido?

Barnträning - Ungdomsträning - Taijutsu Special

Vad är Happy Aikido?

Begreppet Happy Aikido föddes 2014 i och med publiceringen av: Happy Aikido: Inspiration & Motivation vol.1. Happy Aikido har dock funnits längre än så i form av ett långt samarbete kring Aikido för barn och ungdomar mellan Pia Moberg, Riai Aikido Dojo och Åsa Bergström, Aikido Dojo Liljeholmen. Både Pia och Åsa har utövat budo sedan de var barn och har spenderat 1000-tals timmar på mattan, både som lärare och elev. Förmånen av att ha utövat aikido för en japansk lärare och att ha kontakt med den japanska kulturen på plats i Sverige och i Japan, har givit Pia och Åsa en djupare förståelse om budo för barn och ungdomar.

Målet med att utöva Aikido är inom pedagogiken för Happy Aikido är att utövarna ska:

  1.  Uppleva rörelseglädje.
  2. Visa respekt mot sig själv och andra.
  3. Visa tacksamhet mot alla.
  4. Iaktta reigi, dvs lyda de etikettsregler som dojon föreskriver.

Om en utövare har uppfyllt dessa fyra mål så har man lyckats inom Happy Aikido.

Detta innebär att det inte finns något fokus på den tekniska prestationen och att alla kan vara med och utvecklas i sin egen takt.

Reigi, Budo & Aikido

Ordet reigi består av två tecken på japanska. Rei (礼) innefattar betydelsen av att vara artig, ödmjuk och att visa tacksamhet. Gi (義) betyder ungefär regelverk och ceremoni. Reigi (礼義) kan översättas till ”korrekt etikett”, där betydelsen för det inre förhållningssättet matchar det yttre beteendet.

Budo är samlingsbegreppet för de japanska stridskonsterna och betyder ungefär ”krigarens väg”. Budo består av två japanska tecken, bu (武) och do (道). Bu bär betydelsen ”militär/samuraj/krigare”, men har också ytterligare en dimension. Den nedre delen av tecknet betyder stoppa, kontrollera. Den övre högra delen betyder spjut/vapen. Tecknet kan därför också tolkas som att kunna ta kontroll över sitt/sina vapen. Do betyder ”vägen” som illustrerar den riktning man valt. Budo (武道)kan därför översättas till ”vägen till självkontroll”. Ytterst handlar det alltså om att förbereda sig både mentalt, emotionellt och fysiskt för att på bästa sätt kunna hantera alla situationer som kan uppstå i livet.

Aikido är en gren i budofamiljen. Ai (合) bär betydelsen möte (mötas), harmoni (harmoniera med). Ki (気) betyder energi/kraft och do är samma tecken som i Budo. Aikido (合気道) kan översättas till ”Den harmoniska kraftens väg”.

Inom mental träning och idrottspsykologi talar man om triggers för att snabbt nå optimala tillstånd. En rörelse, ord eller handling kan vara en trigger som upprepade gånger kopplas samman med en viss känsla, tankar eller beteende. Det är en yttre handling som direkt sätter igång en inre process. I budo fungerar reigi som en trigger.

Inom Happy Aikido arbetar vi med att inte säga ”jag vill inte”; jag kan inte” eller ”jag vill inte försöka”. Man säger ”jag gör så gott jag kan”. Det är viktigt att bygga självkänslan hos varje barn så att man aldrig kan misslyckas om man gjort sitt allra bästa. Detta förhållningssätt hänger ihop med hur vi ser på prestation. Vi säger att vi utövar aikido för att belysa budo- och reigi aspekten istället för att associera till träning som leder till sport och tävlingsmoment.

Barnträning - Ungdomsträning - Taijutsu 3

Back To Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng